Povratak na naslovnicu PP-Žumberak

SPORTSKE PRIREDBE I NATJECANJA
PLANINSKO TRČANJE

JASKANSKI EKO TRAIL MARATON – PLANINSKI KUP HRVATSKE

GDJE I KADA?

Za informacije i prijave kontaktirajte: A.K. "JASTREB 99"

Ovo natjecanje organizatori opisuju kao najljepši, najatraktivniji i najteži planinski maraton u Hrvatskoj i čini se da nimalo ne griješe – Hrvatski atletski savez i Hrvatska udruga za cestovno i planinsko trčanje upravo su ovu utrku 2013. godine odabrali za 1. Prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju na duge staze!

Bez obzira jeste li kandidat za obaranje rekorda, početnik ili samo ljubitelj rekreacije i boravka u prirodi, "Jaskanski Eko Trail maraton" dobra je prilika da Vam jedna od mnogih subota u godini dugo ostane u sjećanju! Ako je maraton za Vas prezahtjevan, možete sudjelovati u kraćim pratećim utrkama ili oduševljeno pružati podršku natjecateljima. U svakom slučaju dođite! Start i cilj svih triju utrka kod Lovačkog je doma na Poljanicama.

ZIMSKA BRDSKA LIGA “VINA KOLARIĆ”

Za informacije i prijave kontaktirajte: A.K. "JASTREB 99"

Zimska brdska liga, u organizaciji Atletskog kluba Jastreb 99, trči se od studenog do veljače u nekoliko kola. Staze povezuju Šumski dvor Kolarić i planinarski dom Žitnica na Japetiću. Trče se duga i kratka planinarska staza, a biciklisti voze dugom stazom.

CESTOVNO TRČANJE

MEĐUNARODNA „ŽUMBERAČKA UTRKA“

GDJE I KADA?

Sošice

"Žumberačka utrka" je međunarodni polumaraton koji se od 1996. godine svakoga rujna održava u Sošicama. Organizira ga Atletski klub Žumberak, nositelj brojnih ekipnih i pojedinačnih prvenstava u maratonu i polumaratonu čiji su atletičari već deset uzastopnih godina pobjednici Hrvatskog cestovnog kupa.

Ova teška brdska staza kroz prelijepu žumberačku prirodu među dvanaest je atletski najprestižnijih u državi na kojima se skupljaju bodovi za Hrvatsku cestovnu ligu. Start asfaltirane staze dugačke 15,5 km nalazi se u Radatovićima, a cilj joj je u Sošicama. Natjecanje za muškarce i žene podijeljeno je po starosnim kategorijama u kojima svatko može pronaći svoje mjesto. Uključujući i djecu! Utrke za djevojčice i dječake u raznim dobnim skupinama održavaju se na stazama dužine od 150 do 1000 metara.

Za informacije i prijave kontaktirajte:

Atletski klub Žumberak

"Kada bi me netko pitao koje su mi najljepše cestovne trke u Hrvatskoj odmah bih izdvojio dvije trke: trku na Murteru kao najljepšu trku na moru te trku u Sošicama kao najljepšu trku na kontinentu"(forrestgump.bloger.hr)

ORIJENTACIJSKO TRČANJE

OTVORENO PRVENSTVO SAMOBORA (Kup Hrvatske i Klupski kup Hrvatske)

GDJE I KADA?

Za informacije i prijave kontaktirajte:
Orijentacijski klub Japetić

Zamislite utrku čija je staza natjecateljima na startu nepoznata! Uz pomoć karte i kompasa u što kraćem vremenu oni moraju pronaći stazu s unaprijed određenim kontrolnim točkama. Jeste li znali da je takvo natjecanje olimpijska disciplina od 1977. godine? Orijentacijski klub Japetić već godinama organizira utrke u orijentacijskom trčanju pod nazivom Otvoreno prvenstvo Samobora.

Orijentacija je sport za ljude svih dobi! U žumberačkim šumama u lipnju će se u trčanju i čitanju karata nadmetati trkači iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja u 19 različitih kategorija. Ako se do lipnja ne stignete pripremiti za sudjelovanje u ovoj plemenitoj sportskoj disciplini, dođite barem uživati u druženju i veseloj atmosferi!

TREKING

ŠOJKA TREK 

GDJE I KADA?

Za informacije i prijave kontaktirajte: HPD “Japetić”

Devedesetgodišnju tradiciju svog djelovanja Hrvatsko planinarsko društvo “Japetić” iz Samobora 2013. godine proslavilo je organizacijom novog sportskog događanja – treking utrkom po šumama i livadama Samoborskoga gorja. Opuštena atmosfera trekinga, u kojem nema dobne podjele sudionika, nije prepreka zavidnim rezultatima. Natjecatelji Šojka treka u planinarskoj su kategoriji pretrčali/prehodali dvadestak kilometara, a u onoj zahtjevnijoj, pod nazivom ultra i više od četrdeset kilometara!

 

BICIKLIZAM

BICIKLIJADA KRAŠIĆ

GDJE I KADA?

Za informacije i prijave kontaktirajte: Sportsko društvo Miljokaz

Biciklijada Krašić po prvi je puta održana u svibnju 2010. godine povodom Dana Općine Krašić. Tada, kao i svake sljedeće godine, u suradnji s Općinom Krašić organiziralo ju je Sportsko društvo Miljokaz, osnovano s ciljem promicanja rekreativnog sporta, biciklizma i drugih oblika sportske rekreacije.

Start i cilj kružne staze dugačke 39 kilometara su u Krašiću, a putem se prolazi kroz mjesta Jezerine, Vivodina, Kamanje, Gorniki Vivodinski i Škaljevica. Ne poznajete li ih evo prilike da ih obiđete! Krajolik u kojem su smještena, kao ni ljubaznost domaćina, neće Vas ostaviti ravnodušnima!

 

USPON NA SVETU GERU

GDJE I KADA?

Za informacije i prijave kontaktirajte: Sportsko društvo Miljokaz

Međunarodna biciklistička utrka "Uspon na Svetu Geru" organizira se povodom Dana Općine Žumberak. Ovaj rekreativno - natjecateljski biciklistički maraton, dugačak 23 kilometra, organizira Sportsko društvo Miljokaz u suradnji s Općinom Žumberak i Parkom prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Ako ste propustili proljetnu biciklijadu Sportskog društva Miljokaz nemojte da Vam se isto dogodi i s jesenskom! Bez obzira jeste li aktivan ili rekreativan biciklist pridružite se natjecanju na startu u Kostanjevcu i proslavite njegov završetak na cilju, na najvišem vrhu sjeverozapadne Hrvatske - Svetoj Geri!

 

PADOBRANSKO JEDRENJE

PARAJAPETIĆ i  OTVORENI LIGA KUP HRVATSKE PARAJEDRILIČARA

GDJE I KADA?

Za informacije i prijave kontaktirajte: Zrakoplovni klub Parafreek

ParaJapetić je višestruko parajedriličarsko natjecanje koje obuhvaća precizno slijetanje, prelete i Paratriatlon. Paratriatlon je interesantna kombinacija trčanja, vožnje brdskog bicikla i preciznog slijetanja za koju se prijavljuju pojedinci ili ekipe.

Japetić je omiljen planinarima i izletnicima zbog prelijepog pogleda. Dodajte tome šarenilo parajedriličara na nebu iznad njega te trkače i bicikliste po šumama i pohrlit ćete na ovo jedinstveno događanje. Ne morate sudjelovati, pridružite se gledajući iz okolice planinarskog doma Žitnica i uživajte! (A priča se i da je dobra prateća fešta u Gorici Svetojanskoj.)

"Mi znamo zašto ptice pjevaju" (slogan Zrakoplovnog kluba PARAfreeK iz Samobora)