Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


PLANINARSKI I PJEŠAČKI POHODI

 

Tradicionalni Zimski hodočasnički pohod na Svetu Geru održava se svake godine zadnju nedjelju u siječnju. Nakon uspona kojem je start u Sošicama, u kapeli sv. Ilije na Svetoj Geri služi se misa na kojoj se okupi više stotina planinara. Molitveni je pohod prvi puta organiziran 1994. godine, nakon poziva pape Ivana Pavla II da se u nedjelju 23. siječnja 1994. g. u cijelom svijetu slave svete mise za mir u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tradicionalna okupljanja na Svetoj Geri održavaju se i na blagdane sv. Ilije, 1. svibnja i 20. srpnja.

HPD "Japetić" iz Samobora treće nedjelje u mjesecu svibnju organizira planinarski "Japetićev pohod” po stazama Samoborskog gorja, svake godine drugom trasom. Isto planinarsko društvo u suradnji sa Samoborskim muzejom svake godine zajednički organizira "Sudnikov pohod". Pohod je prve nedjelje nakon rođendana Ivice Sudnika (24.listopada), od Samoborskog muzeja preko Palačnika do planinarskog doma "Ivica Sudnik" na Velikom dolu.

Društvo za športsku rekreaciju „Šport za sve“ iz Samobora svake godine organizira dva pohoda u Samoborskom gorju. Zimski pohod "U susret zdravlju" organizira se svake veljače od Samobora na Oštrc, a pješački pohod na Okić pod nazivom "Kretanje-zdravlje" u rujnu.

HPD "Želježničar" iz Zagreba svake godine organizira tri pohoda u Samoborskom gorju. Povodom dana HPD "Željezničar", u vikendu najbližem 5. listopadu održava se Pohod na Oštrc. Sredinom prosinca organizira se Noćni pohod na Oštrc iz Ruda kada svi sudionici dobivaju baklje za osvjetljavanje puta do planinarskog doma. Društvo svake godine organizira i Pohod Dragojlinom stazom na Okić.

Proljetni pohod u Žumberak od Sošica u Sekuliće do planinarskog doma "Boris Farkaš" svake godine u lipnju (najčešće treću nedjelju) organizira PŠK "Trešnjevka-Monter" iz Zagreba.

HPD "Jastrebarsko" iz Jastrebarskog svake godine između 26. i 30. prosinca organizira Noćni uspon na Japetić. Polazak je u večernjim satima od restorana Šumski dvor u Sv. Jani.