Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


ZEČAK

Na nadmorskoj visini od 795 m, s ove travnjačke zaravni u istočnom dijelu Žumberka pruža se prelijep pogled na okolna brda, sve do Sv. Gere - najvišeg vrha Žumberačke gore na zapadu i Japetića– najvišeg vrha Samoborskoga gorja na istoku te na mala, uokolo raštrkana sela.

Do vrha je lagan prilaz od sela Višoševići ili iz Pavkovića, a sa biljnim vrstama bogatih travnjaka natrag se preko Pavkovića može krenuti put Budinjaka, kroz Brezovac Žumberački, Golubiće (nekada se selo zvalo Grabar), Jeleniće i Kordiće.
Većinu ovih sela obuhvaća grkokatolička župa Grabar, osnovana 1810, koju su još 1530. godine naselili Uskoci. Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja u Golubićima, uz koju je i groblje, sagrađena je 1912. godine, a na padinama u neposrednoj blizini crkve još stoje ruševine nekadašnjeg župnog dvora. S glavne ceste uz crkvu vodi staza nizbrdo, do poluspilje Majke Božje Lurdske u Čeićkoj Dragi. Ovo svetište sa župnim zdencem podignuto je 1931. godine.
Iako je većina ovih sela opustjela, još uvijek ima obitelji koje njeguju tradicionalan način života – tako u Brezovcu usred sela lokva i dalje služi kao pojilište ovaca, a kod obitelji Gvozdanović na kraju sela mogu se kušati domaći sir i vrhnje.

  • Leptir
  • Panorama
  • Leptir
  • Leptir
  • Lokva Brezovac
  • Leptir

KAMO DALJE...

Planinarskim putevima
⟩Zečak – Višoševići (20 min.)
⟩Višoševići – Pećno (40 min.)
⟩Višoševići – Dragonoš (1 h 40 min.)
⟩Zečak – Japetić (2 h 15 min.)


PREPORUČAMO

Svetište Majke Božje Lurdske u Čeićkoj Dragi podignuto je za 1500-tu obljetnicu Crkvenog sabora u Efezu.


Travnjaci su dom mnogobrojnih leptira.