Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


VIVODINA

Staro selo Vivodina smješteno je na uzvisini nedaleko Ozlja, u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije, odakle je lijep pogled na okolne zaselke, šume i vinograde. Župna crkva sv. Lovre s visokim zvonikom vrijedan je spomenik baroknoga graditeljstva cijeloga kraja.


Osim župne crkve u okolnim zaseocima postoji još i 5 kapelica: kapelica sv. Jurja u Dojutrovici, sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Loviću, Gospe Lurdske u Belošićima, sv. Ivana Krstitelja u Stojavnici i sv. Nikole u Obrežu. U neposrednoj blizini crkve je osnovna škola, jedna od rijetkih u žumberačkom kraju koje još broje nekoliko učenika. Na sjeveru se pogled pruža prema Sv. Geri, dok je južno rijeka Kupa, a zapadno granicu prema Sloveniji čini potok Kamenica. Cijeli kraj s preko 25 sela i zaselaka ponosi se prekrasnom očuvanom prirodom i skladno oblikovanim krajobrazom nastalim dugogodišnjim utjecajem čovjeka – ovdje je, naime, vinogradarstvo već stoljećima važna djelatnost, i postaje sve važnija, usprkos sve manjem broju stanovnika.
I voćarstvo je dosta zastupljeno - kod obitelji Vrbanek u Obrežu Vivodinskom mogu se kupiti odličan prirodni jabučni sok i ocat, proizvedeni od domaćih jabuka starih sorti.

  • Vivodina
  • Vivodina
  • Vivodina
  • Vivodina
  • Kupa
  • Sv. Lovro

KAMO DALJE...

⟩automobilom do Radatovića ili Sošica
⟩planinarskim putem do Sv. Gere


PREPORUČAMO

Razgledati Kašt - najstariju grkokatoličku župu na području Žumberka s kapelom sv. Nikole u Badovincima i posjetiti Lović Prekriški s kapelom sv. Križa s nezaboravnim vidikovcem.Hrvatski pedagog i književnik Davorin Trstenjak zadivljen ljepotom pogleda s Lovića Prekriškog uskliknuo je: "Tko nije bio na Loviću, taj se nije nagledao hrvatske domovine!"