Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


SVETA GERA

Najviši vrh Žumberačke gore, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske , Sveta Gera, s visinom od 1178 m izdaleka je uočljiv po visokom telekomunikacijskom tornju postavljenom 1984. godine.


Nalazi se uza samu granicu sa Slovenijom, a okružen je gustom šumom i gorskim livadama Kaštanice. Šumski proplanak na vrhu mjesto je gdje su se nekoć održavale narodne veselice i stočni sajmovi (kasnije preseljeni u Sošice), a danas poznato odredište planinara i hodočasnika – tako se od 1994. godine, već tradicionalno, posljednje nedjelje u mjesecu siječnju održava zimski planinarski pohod iz Sošica na Sv. Geru s liturgijskim slavljem kod ostataka grkokatoličke kapele Sv. Ilije Proroka, sagrađene u 16. stoljeću. Proštenje se održava prve nedjelje nakon blagdana Sv. Ilije. Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća obavljena su arheološka istraživanja te su ostaci kamene crkve zaštićeni prepoznatljivim drvenim pokrovom, a unutar crkve nalazi se i malo planinarsko sklonište. Sa slovenske strane stoje ostaci crkvice Sv. Jere. Zanimljivo je da državna granica prolazi točno sredinom između ostataka dviju crkvica.

U blizini je cretište Jarak – ugroženo stanište rijetkih biljnih vrsta, a nedaleko Sv. Gere pronađen je i crni daždevnjak, rijedak vodozemac čija ženka leže žive mlade i koji obitava samo na velikim nadmorskim visinama.

  • Biciklizam
  • Crkva Sv. Ilije
  • Crni daždevnjak
  • Epipactis palustris
  • Lilium martagon
  • Sv. Gera

KAKO DOĆI...

⟩ automobilom : Samobor – Bregana - Grdanjci – Stojdraga – Budinjak – Petričko Selo - Tomaševci (od Tomaševaca dalje je bijela cesta)
⟩ automobilom ili pješice bijelom cestom Sošice – Sv. Gera (11 km)


KAMO DALJE...

⟩ Planinarskom stazom do Pl. doma "Boris Farkaš", Sekulići (2 h hoda)
⟩ Ili do Planinarske kuće "Vodice" ispod Pliješa (2 h hoda)Sveta Gera zaštitnica je poljskih radova, udovica, vrućina, prenoćišta i putnika. Kip Sv. Gere iz istoimene crkvice, izrađen od lipova drveta, čuva se u Dolenjskom muzeju u Novom Mestu. U predjelu Kuti raste "Kraljica bukva", primjerak bukve s najravnijim stablom u Europi! Planinarska staza od Sošica do Svete Gere prvi je put markirana davne 1889. godine!