Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


STOJDRAGA

U mjestu, čije se ime u povijesnim dokumentima spominje još davne 1447. godine, za lijepa se vremena može uživati u pogledu na doline Krke i Save, brežuljke Hrvatskog zagorja i masiv Zagrebačke gore. Snijegom pokriveni vrhovi Kamniških Alpi i oni udaljeniji, Julijskih, s Triglavom, uljepšat će sjeverozapadni horizont u dane iznimno čiste atmosfere i još dugo boraviti u sjećanju promatrača.


Najstarija stojdraška crkva, koju je prema priči dala sagraditi carica Marija Terezija, stajala je u šumi kod Drmića, nekoliko kilometara udaljena od Stojdrage. Godine 2008. pronađeno je groblje koje se nalazilo uz nju.Današnja župna crkva sv. Jurja, sagrađena je početkom 19. stoljeća na brežuljku ponad naselja. Raskošno izrezbaren i pozlaćen klasicistički barokni ikonostas, do polovine 19. st. krasio je katedralu u Križevcima.

Početkom 20. stoljeća, uz crkvu i župni dvor uređen je perivoj, na čijim je istočnim padinama, u spomen na tisućitu godišnjicu krunidbe hrvatskoga kralja Tomislava, postavljen 5 metara visok Milenijski križ. U njegovu su podizanju, uz tadašnjeg župnika i mještane, sudjelovali i planinari iz Samobora i Zagreba.

U nekadašnjem perivoju, na putu prema župnome dvoru, nalazi se malo uređeno odmorište, koje je danas podsjetnik na prvi organizirani izlet automobilima u Hrvatskoj – članovi Hrvatskog auto kluba za svoj su prvi izlet 1926. godine odabrali upravo Stojdragu.

  • Muzej Uskoka
  • Muzej Uskoka
  • Panorama
  • Sasa
  • Panorama
  • Sv. Juraj

KAMO DALJE...

⟩nekoliko kilometara od Stojdrage smjestio se Kravljak, malo naselje s očuvanom tradicijskom arhitekturom i kapelom Presvetog Trojstva iz 1926. godine. Planinarskim putem odavde se može stići do Tuščaka, brda na kojem su očuvani ostaci srednjovjekovnoga grada (jedna od točaka na "Žumberačkom arheološkom putu")
⟩nastavak puta po magistralnoj cesti vodi do petnaestak kilometara udaljenog Budinjaka
⟩planinarskim putovima prema Koretićima ili do PoklekaŽUMBERAČKI USKOČKI MUZEJ

Otvoren je 2006. godine, na Jurjevo, blagdan zaštitnika župe, u nekadašnjoj gospodarskoj zgradi župnoga dvora u Stojdragi. U njemu je izložena vrijedna zbirka etnografskih predmeta kojima su se sve do nedavno Žumberčani svakodnevno služili. Ako još nikada niste vidjeli češalj za češljanje konoplje i ne znate što su naćve, nemojte propustiti obilazak ovog zanimljivog prostora. Osim rekonstruiranih ambijenata nekadašnjih žumberačkih domaćinstava, u muzeju možete razgledati i grbove plemenitih žumberačkih obitelji.

Žumberački uskočki muzej
Župni ured sv. Jurja, Stojdraga
Radno vrijeme: prema najavi
Tel. i faks: 01/ 3387 600DLAKAVA LJEPOTICA

Tijekom ožujka i travnja, crnkasta sasa, tek dvadesetak centimetara visoka biljka, obrasla gustim bijelim dlakama, procvate pognutim zvonolikim purpurnim cvjetovima. Ugledate li je tijekom šetnje na nekom od žumberačkih travnjaka NE BERITE JE I NE OŠTEĆUJTE!
Kritično je ugrožena i pred izumiranjem.