Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


SOŠICE

U najprostranijem krškom polju Žumberačke gore leže Sošice, mjesto čije se najstarije ime – Sussiz, po prvi puta spominje u dokumentu što ga je daleke 1249. godine potpisao Bernard, vlasnik nedaleke utvrde Sichelberg (Stari grad Žumberak). Uz još pet mjesta na Žumberku, Sošice su tada kao posjed darovane novoosnovanom cistercitskome samostanu u Kostanjevici. Kada se sljedeći puta u 16. st. ponovno spominju u dokumentima, žumberačko je područje, opustošeno turskim osvajanjima, već postalo dijelom Vojne krajine.


Zahvaljujući svome smještaju, Sošice su od davnih povijesnih vremena bile ne samo jedno od najvećih žumberačkih naselja, već i najizrazitije žumberačko središte, a danas su jedno od turistički najposjećenijih mjesta na Žumberku.
U južnom zaselku, Kovačima, crkveno je središte Sošica. Tu su smješteni župni dvor i samostan časnih sestara bazilijanki, a nasuprot njima, na malom uzvišenju ponad ceste, jedna pored druge stoje dvije crkvene građevine – grkokatolička crkva sv. Petra i Pavla iz 18. stoljeća i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije s početka 19. stoljeća. Ove dvije jednobrodne građevine s tornjevima pred pročeljem, još od vremena kada su nastale jedna pored druge, pa sve do danas, jedno su od najslikovitijih kulturnih obilježja Žumberka. U njihovoj blizini jedna je od dviju najstarijih škola u Žumberku, otvorena 1769. godine., kao i istovremena u Mrzlom Polju.
Uz put prema sjevernom dijelu sela, na rubu polja mala je kapelica, a do kapele sv. Antuna pustinjaka s kraja 19.stoljeća tek je nekoliko stotina metara.

U Sošicama se nalazi i postaja čuvara prirode Javne ustanove.

  • Dvije crkve
  • Stari grad
  • Panorama
  • Poklonac u Sopotama
  • Slap Sopot
  • Panorama

KAMO DALJE...

⟩Cernik – gotovo u cijelosti očuvano tradicijsko žumberačko naselje s kapelom Svete Jelene Križarice iz 20. st.
⟩Jazovka – jama u kojoj je otkrivena masovna grobnica iz II svjetskog rata. U spomen na žrtve sveta misa održava se 15. svibnja svake godine.
⟩Sopote – mjesto čiji stanovnici već posjeduju brojna priznanja i nagrade za lijepo održavano selo. U selu je kapela Uspenija presvete Bogorodice iz druge polovine 19. st.
⟩Sopotski slap – voda gornjeg toka Kupčine slijeva se niz kaskade visoke 40 metara i kao bistar potok protječe livadom u podnožju
⟩Stari grad Žumberak - ostaci kasnosrednjovjekovnog utvrđenog grada i župne crkve sv. Križa (jedna od točaka na "Žumberačkom arheološkom putu")
Sv. Gera
RadatovićiTKO JE ODABRAO MJESTO ZA GRADNJU JEDINOG SAMOSTANA U ŽUMBERKU?

"Najbolje bi se šikalo da je samostan u Sošicama."
Kada se u tridesetim godinama 20. stoljeća odlučivalo u kojem će se mjestu u Žumberku sagraditi ženski samostan, ovu je rečenicu svojoj majci uputio petogodišnji dječak iz nedalekih Dragoševaca, osupnut živošću mjesta na sajmeni dan. Sošice su, naime, već u doba Vojne krajine stekle status trgovišta u kojem su se održavali redoviti tjedni sajmovi. Bez obzira na to je li presudilo dječje ili čije drugo mišljenje, samostan časnih sestara Bazilijanki sagrađen je u Sošicama i posvećen 1939. godine. U njegovu je prizemlju 1976. godine otvorena vrijedna etnografska zbirka.

Etnografska zbirka
Samostan časnih sestara Bazilijanki
Sošice 11, HR-10457 Sošice
Tel: 01/ 6297 559


ZAVIČAJ HRVATSKOG HERODOTA

U Reštovu pored Sošica rođen je Tadija Smičiklas (1843.-1914.), autor prve moderne – znanstvene, kritičke i cjelovite hrvatske povijesti ("Povijest Hrvata"). U znak zahvalnosti i sjećanje na "hrvatskog Herodota", kako ga je u jednoj od svojih pjesama nazvao književnik August Šenoa, 1928. godine postavljena je spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući.