Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


RADATOVIĆI

Slikovito mjestašce u zapadnom dijelu Parka smješteno na padinama Žumberačke gore odakle se pruža širok i prekrasan vidik na Veliku i Malu Kapelu, Klek, dio Bele Krajine i Sv. Geru. Radatovići ili Sveta Nedjelja jedna je od starijih, a možda i najstarija župa na Žumberku. Župa Kristova Uskrsnuća spominje se već 1623. godine.


Stanovnici se uglavnom bave poljoprivredom i proizvodnjom domaće hrane. Na cesti prema Radatovićima, u Badovincima, nalazi se grkokatolička crkva Sv. Nikole. Pored nje stoji spomenik slavnim uskočkim obiteljima na kojem je moguće vidjeti obiteljske grbove.
U zgradi bivše osnovne škole krije se mala etnografska zbirka i freska Zlatka Price i Nikole Reisera. Naslikana je 1943. godine, za vrijeme II svjetskog rata i antiratne je tematike. Vrlo je rijetka, no trenutno se ne može vidjeti jer su istraživanja u tijeku.

  • Crkva
  • Crkva
  • Škola i etno zbirka
  • Radatovići
  • Radatovići
  • Zeleni vir

KAKO DOĆI...

automobilom Ozalj – Vivodina -Radatovići


KAMO DALJE...

automobilom ili planinarskim stazama do Sv. Gere i Sošica


PREPORUČAMO

Na putu prema Sv. Geri skrenite u dolinu krškog potoka Sušice. Tu se može pogledati slap Zeleni vir.


ZANIMLJIVOSTI...

Najpoznatiji žumberački pjesnik Jovan Hranilović ovdje je spjevao najljepše svoje pjesme: Žumberačke elegije. U znak sjećanja postavljena mu je spomen ploča s poprsjem iznad ulaznih vrata župne crkve Kristova uskrsnuća koja je izgrađena 1870.
Između Radatovića i Sv. Gere nalazi se danas napušteno selo Gaj. Nekad je bilo najviše naseljeno mjesto na Žumberku (850m)