Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


PLEŠIVICA

Plešivica je gorski masiv uglavnom prekriven gustom šumom s najvišim vrhom zvanim Čerga. U šumama ima dosta crnogoričnog drveća. Ono nije autohtono, već je posljedica pošumljavanja. Na vrhu je postavljen razgledni toranj na 778 m n.v. Prvi je bio izgrađen od drveta, ali je izgorio 1881. Današnji datira iz 1905.godine. S njega se pruža lijepi pogled na južne obronke gore, gdje su razbacana sela i vinogradi.

Južna ekspozicija i blagi tereni idealni su uvjeti za rast vinove loze, te je Plešivica jedno od poznatijih vinorodnih krajeva u Hrvatskoj. Koliko je poznata po svojim vinogradima i vinskim cestama toliko je privlačna i planinarima. Duga je i bogata planinarska tradicija u Samoborskom gorju. Središnje mjesto na Plešivici također nosi isti naziv. Ono je poznato po svojim vinskim svečanostima i bogatoj ponudi Plešivičke vinske ceste, te već tradicionalnom Sanjkaškom kupu koji se održava u siječnju.


PREPORUČAMO...

Šetnju planinarskom stazom od "Kleti Poljanice" na Poljanicama, gdje je uređeno dječje igralište i sanjkalište, do vrha ili do Gajevog kamena. To je stijena u šumi Gaj s uklesanim spomen tekstom u slavu Ljudevitu Gaju.

  • Gajev kamen
  • Kapela Sv. Franje Ksaverskog
  • Klet Poljanice
  • Plešivica
  • Plešivica

DOGAĐANJA...

vinske svečanosti u Plešivici
sanjkaški kup


Župna crkva Sv. Jurja (1768.) u Plešivici poznata je po drvenom oltaru. U blizini mjesta je i Kapela Sv. Franje Ksaverskog, trolisna građevina s baroknim oltarima i vrijednim kipovima.KAKO DOĆI...

automobilom
iz smjera Jastrebarskog ili iz smjera Samobor – Rude – Braslovje – Poljanice – Plešivica
ili iz smjera Samobor – Cerje- Manja Vas – Kotari – Poljanice – Plešivica

KAMO DALJE...

Planinarske staze vode od "Kleti Poljanice do vrha Plešivice (30 min) i dalje prema Okiću do Gajevog kamena (30 m) ili dalje prema Japetiću


Ponuda vinske ceste...