Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


OKIĆ

Pitomi okićki kraj smjestio se u krajnjem jugoistočnom dijelu Samoborskog gorja, dvadesetak kilometara jugozapadno od Zagreba, na pola puta između Samobora i Jastrebarskog. Najmarkantnija točka ovog kraja je sam Okić na čijim stijenama je sagrađen Stari Grad. To je jedan od najstarijih srednjovjekovni plemićkih gradova na osebujnom položaju vrlo vrijedne očuvane romaničke arhitekture jedinstven u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ovim imenom obilježena su obližnja naselja; Novo Selo Okićko, Sv. Martin pod Okićem, a poznate su i okićke trešnje. Zapadno nalazimo šume, a na istočnim i južnim obroncima one su pretvorene u vinograde i voćnjake. U nižim dijelovima kako gorje prelazi u nizinu ima sve više livada i oranica. Biljni i životinjski svijet promatra se kao dio cjeline Samoborskog gorja.

Za posjetiti je vrijedna i Etno-kuća pod Okićem, a šetnja i alpinističko penjanje po stijenama oko staroga grada započinje kod Planinarskog doma Maks Plotnikov.

  • Stari grad
  • Stari grad
  • Uspon
  • Pulferi
  • Pulferi
  • Trešnja

Od jedanaest vrsta gmazova koje obitavaju u Parku prirode osam ih je zakonom strogo zaštićeno: zmije poskok, ribarica, bjelica i smukulja i gušteri zidna, livadna i živorodna gušterica, te zelembać.
ZANIMLJIVO...

Karlovčanka ilirska književnica iz 18. st. Dragojla Jarnević bila je prva žena koja se popela na Okić s južne, teže strane bez alpinističke opreme i k tome bosa!!! Među brojnim smjerovima penjanja na Okić taj je do danas poznat kao "Dragojlina staza".


Novo Selo Okićko izniknulo je u relativno kratkom razdoblju nakon što je za Uskrs 1911. velika katastrofa zadesila nekadašnje selo Popov Dol. Uslijed velikih kiša, odrona i otvaranja pukotina u zemlji u tri dana nestalo je cijelo selo: "Ostadoše samo razvaline zidanih zgrada u zrak strčati dimnjaci drvenih zgrada i pokoji mačak sjedeti na razvalinama i neznavši kuda odoše njegovi gospodari."
Kapelan Ivan Stanković u Samoborskom listu 1912.

Župna crkva Rođenja blažene djevice Marije, župni dvor i kapelica Sv. Matije "preživjeli" su katastrofu i u okolici je planski izgrađeno novo naselje.


Približno 1600 komada keltskoga novca tzv. Samoboraca pronađeno je kraj Podgrađa podno Okića. Oponašajući izgled grčkoga novca Kelti su kovali vlastiti, s prikazom Apolonove glave na prednjoj strani i prikazom konja na stražnjoj.


KAKO DOĆI...

automobilom
Samobor - Kladje- Konšćica- Klake- Planinarski dom M. Plotnikov (ispod starog Grada)
Samobor- Cerje- Manja Vas – Kotari – PD M. Plotnikov ili iz Sv. Martina ili Novog Sela Okićkog