Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


MRZLO POLJE – GORNJA VAS

Tek nekoliko kilometara udaljeno od Budinjaka, u plodnoj udolini kroz koju teku čak tri bistra planinska potoka, mjesto je Mrzlo Polje. Na jedinom pravom krškom polju cijelog brdskog masiva, sa svih strana zatvorenom šumovitim padinama, mnoštvo je ponora kroz koje voda otječe u podzemlje.


Na putu prema Glušinji, na osami, grkokatolička je župna crkva Sv.Petra i Pavla. Njezin najstariji očuvani dio, oltarni prostor, nastao je još u 17. st., a ostatak crkve je kasnije preuređivan pa potječe iz 18. i 19. st. Zvonik je građen početkom 20. st. Samo nekoliko koraka udaljeni, nalaze se temelji nekadašnje rimokatoličke crkve sv. Lovre iz 13. st. (dio Žumberačkog arheološkog puta).
Zaselak Javor, na putu prema Gornjoj Vasi, rijetko je očuvan tradicijski graditeljski sklop s drvenim stambenim kućama i gospodarskim objektima poput svinjca i štale.

U Gornjoj Vasi što se smjestila na planinskoj kosi otvara se širok pogled prema južnim vrhovima Žumberka i ravnici uz Kupu iza njih. Još dalje, na rubu jugoistočnog horizonta nazire se Petrova Gora, a na jugozapadnom markantna silueta Kleka, legendarne planine na kojoj caruju vještice. No, suspregnite nakratko pogled i usmjerite ga malo bliže – u Vatrogasnom domu u Gornjoj Vasi izložene su fotografije rimskodobnoga groblja koje je ovdje pronađeno (dio Žumberačkog arheološkog puta), a do crkve sv. Mihaela u obližnjem Kalju tek je nekoliko minuta hoda.

  • Antički pehar
  • Pogled s Gornje vasi
  • Ljetna škola ahitekture
  • Crkva Sv. Lovro
  • Ponori

STAKLENI PUTNICI

Uz ostali arheološki materijal, u grobovima iz vremena Rimskoga Carstva, na livadi Ravnice podno Gornje Vasi pronađeno je i krhko stakleno posuđe. Neoštećeno je preživjelo nekoliko putovanja - prije otprilike 2000 godina, iz sjeverne Italije, gdje je izrađeno, putovalo je do žumberačkih kupaca. Tijekom posljednjih godina često putuje po izložbama; zbog ljepote i vrijednosti izlagano je i u samome Rimu, prijestolnici nekadašnjeg Carstva.