Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


KUPČINA ŽUMBERAČKA i ŽUMBERAK

U srcu Žumberka nalaze se dvije skrovite doline vrijedne pažnje. U jednoj od njih smjestilo se selo Kupčina Žumberačka , a u drugoj Žumberak. Sela su udaljena cca 1,5 km jedno od drugog.


Kupčina Žumberačka je selo očuvane tradicionalne arhitekture u kojem se nalazi interesantna crkvica Sv. Roka sa zvonikom na preslicu. Rječica koja protječe kroz selo ima isto ime-Kupčina i najduži je vodotok u našem Parku. Lijevi je pritok rijeke Kupe. Izvire na više mjesta, oko 1 kilometar uzvodno od zadnje kuće u selu. Do izvora se može lagano prošetati seoskim putem kroz "aleju drijenaka". Ovi izvori predstavljaju najveće izvore na području Parka.
U susjednoj dolini nalazi se selo Žumberak. Na obronku iznad sela mogu se vidjeti ostaci burga Novog grada Žumberka gdje se nalazilo sjedište uskočkih kapetana. Izgorio je 1793.god. Tu se nalazi i jedinstveni sačuvani pil-stup sramote na kojem su bili kažnjavani prijestupnici. U neposrednoj blizini je i župni dvor-kurija, podignuta 1744., sa crkvom Sv. Nikole (oko 1645.) koja se odlikuje gotičkim portalom.

  • Cornus mas
  • Uskolisna suhoperka
  • Iz domace kuhinje
  • Mlin
  • Mlin
  • Mlin

TKO VOLI...

U selu Kupčina Žumberačka mogu se kupiti svježe pastrve iz ribnjaka "Vrabac". Osim toga pastrve možete sami upecati i spremiti na roštilju. Uz ribnjak se nalaze sjenice i organizirani prostor za roštilj.KAKO DOĆI...

automobilom Krašić – Kotanjevac- Kupčina Žumberačka – Žumberak
planinarskim putem
Žumberak- Hartje – Kalje – Gornja Vas
Žumberak – Tomaševci- PD Vodice iznad SošicaVodotoci su vrlo osjetljivi na svaki oblik zagađenja i uništenja. Čuvajmo Kupčinu i ostale vodotoke.Mlinovi su uspomena na tradicionalnu proizvodnju brašna. Za njihovo pokretanje potrebna je veća količina vode dovoljne snage. Nekad ih je bilo skoro dvjesto. Danas ih je tek nekoliko očuvanih. Jedan od njih je Medvenov mlin na Kupčini.

Izvor Kupčine čini mnogo malih izvora koji se spajaju i mjestimice formiraju cretišta. To je tip staništa sa specifičnom florom. Jedna od takvih biljaka je i Eriophorum angutifolium (kritično ugrožena svojta). Ova biljka se ne smije brati.